İstanbul 22°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
  • EmlakNews.com.tr
  • GENEL
  • İstepan Yalısı’nda sert gerçek! Fiyatı 27 milyon dolardan 22 milyona indi!

İstepan Yalısı’nda sert gerçek! Fiyatı 27 milyon dolardan 22 milyona indi!

Boğaz’ın gözde yalısında İstanbul Boğazı'nın tarihi yapıları arasında gösterilen İstepan Yalısı, uzun süredir alıcı bulamayınca fiyatını 5 milyon dolar düşürdü. Bir dönem 27 milyon dolar talep edilen yalı için bugün 22 milyon dolar isteniyor. Yaşanan indirim, lüks gayrimenkul piyasasında alıcıların artık daha seçici davrandığını ortaya koyuyor.

İstanbul Boğazı’nın en dikkat çekici tarihi yapılarından biri olarak gösterilen İstepan Yalısı, milyonlarca dolarlık fiyat indirimiyle yeniden gündeme geldi. Uzun süredir satışta bulunan ve yatırımcıların radarında yer alan tarihi yapı, beklenen ilgiyi göremeyince satış bedelinde önemli bir revizyona gidildi. Daha önce 27 milyon dolar seviyesinden pazarlanan yalı için talep edilen rakamın 22 milyon dolara düşürülmesi, Boğaz hattındaki ultra lüks gayrimenkul piyasasının da değişen koşullardan etkilendiğini gösterdi.

Boğaz manzarası tek başına yetmedi

Bir dönem İstanbul’un en güvenli yatırım araçlarından biri olarak görülen Boğaz yalıları, son yıllarda farklı bir sınavdan geçiyor. Tarihi değerleri ve sınırlı arz nedeniyle her zaman özel bir konumda bulunan bu tür mülklerde dahi satış süreleri uzamaya başladı. Uzmanlara göre bunun en önemli nedenleri arasında yüksek bakım maliyetleri, restorasyon yükümlülükleri, artan vergi giderleri ve küresel yatırımcı profilindeki değişim yer alıyor.

İstepan Yalısı’nın fiyatında yapılan yaklaşık yüzde 18,5’lik indirim de bu değişimin en somut örneklerinden biri olarak değerlendiriliyor.

Osmanlı döneminden günümüze ulaştı

Sarıyer’in Yeniköy semtinde bulunan yalı, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin dikkat çekici örnekleri arasında gösteriliyor. Tarihi kaynaklarda Çaycı İstepan Yalısı, Dr. Hulusi Behçet Yalısı ve Necati Aslan Yalısı isimleriyle de anılan yapı, yıllar içerisinde farklı sahiplerin elinden geçti.

Kesin inşa tarihi bilinmeyen yalı, 1971 yılında kültür varlığı olarak tescil edildi. Mimari detaylarında dönemin İstanbul Art Nouveau etkileri görülen yapı; kıvrımlı cephe tasarımı, özel balkonları, kafesli pencereleri ve köşe kulesiyle Boğaz siluetinin karakteristik yapılarından biri olarak kabul ediliyor.

9 oda, özel rıhtım ve yat yanaşma imkânı

Tarihi yalının en dikkat çekici özelliklerinden biri denize sıfır konumdaki özel rıhtımı. Yaklaşık 27 metre uzunluğa kadar yat ve teknelerin yanaşabildiği belirtilen rıhtım, yapıya doğrudan deniz ulaşımı sağlıyor.

Ana yapıda 9 oda ve 2 büyük salon bulunurken, mutfak bölümünün dönemin mimari anlayışına uygun şekilde ana yapıdan ayrı planlandığı ifade ediliyor. Kârgir servis katı üzerine inşa edilen yalı, farklı yüksekliklerdeki bölümleriyle klasik Boğaz yalılarından ayrışan bir mimari karakter taşıyor.

Lüks konut piyasasında yeni dönem

Gayrimenkul uzmanları, son dönemde yalnızca standart konut piyasasında değil, üst gelir grubuna hitap eden lüks segmentte de fiyatların yeniden dengelenmeye başladığına dikkat çekiyor. Özellikle yabancı yatırımcı talebindeki değişim, yüksek faiz ortamı ve alternatif yatırım araçlarının cazibesinin artması, milyonlarca dolarlık mülklerde satış sürelerini uzatabiliyor.

Bu nedenle geçmişte “fiyatı ne olursa olsun alıcı bulur” gözüyle bakılan prestijli mülklerde bile artık daha gerçekçi fiyatlamalar yapılmaya başlandığı belirtiliyor.

Tarihi yalı hâlâ yeni sahibini bekliyor

22 milyon dolarlık yeni fiyatına rağmen İstepan Yalısı için satış süreci devam ediyor. Boğaz’ın sınırlı sayıdaki tarihi yalılarından biri olan yapı, mimari değeri, özel rıhtımı ve geçmişiyle dikkat çekmeyi sürdürse de piyasa koşulları, tarihi bir eserin bile doğru alıcıyla buluşmasının eskisi kadar kolay olmadığını gösteriyor.

Emlaknews.com.tr

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Samkent’ten Samsun’da 2,1 milyarlık hasılat paylaşımlı ihale!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek bunu kabul etmiş olursunuz.