Dünya gül yağı üretiminin yüzde 65’inin gerçekleştirildiği Isparta, gördüğü ilgi ile lavanta üretiminin de üssü oldu. Genellikle temmuz ayının hemen başında açmaya başlayan lavanta, en fazla Keçiborlu ilçesine bağlı Kuyucak köyünde üretiliyor.
Neredeyse köydeki her ailenin bir lavanta bahçesinin olduğu köyde üretim, 3 bin 473 dekar alanda yapılıyor. Yılda ortalama 500 ton yaş lavanta çiçeği elde ediliyor.
Türkiye’nin dört bir yanından köye gelenler, lavanta bahçelerini gezip fotoğraf çekiyor, dondurmadan bala kadar birçok alanda lavantadan üretilen ürünleri tadıyor.
Isparta Kültür Turizm Müdürü Osman Çot, Isparta’da gülden sonra en fazla ziyaretçi çeken aromatik bitkinin lavanta olduğunu söyledi.
Gelinliği giyen genç kızların düğün fotoğrafı çekimi için lavanta tarlalarını tercih ettiğini anlatan Çot, lavanta turizminde köyün her geçen yıl daha iyiye gittiğini ifade etti. Çot, “Binlerce insan sadece lavantayı görmek için Kuyucak’a geliyor. Özellikle fotoğraf sanatçıları açısından burası doğal bir stüdyo konumunda.” dedi.
Murat Yolcu/AA
Isparta’nın Kuyucak Köyü lavanta moru rengine boyandı