İstanbul 25°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

İnşaat sektöründe 14 çeyrek sonra daralma yüzde 1,9!

İnşaat sektörü 2026’nın ikinci çeyreğinde yüzde 1,9 küçüldü. TMB Başkanı Erdal Eren, finansman ve maliyet baskısına dikkat çekti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2026 yılının ikinci çeyreğine ilişkin büyüme verileri, inşaat sektöründe uzun süren büyüme döneminin sona erdiğini ortaya koydu. 14 çeyrek boyunca kesintisiz büyüyen inşaat sektörü, 2026’nın ikinci çeyreğinde yüzde 1,9 küçüldü.

Türkiye ekonomisi aynı dönemde büyümesini sürdürürken, inşaat sektöründeki daralma dikkat çekti. Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren, sektörün büyüme ivmesindeki yavaşlamaya daha önce de dikkat çektiklerini belirterek, küçülmenin temelinde finansmana erişim güçlüğü, yüksek kredi maliyetleri, yatırım iştahındaki zayıflama ve yüksek maliyetlerin bulunduğunu ifade etti.

Deprem bölgesi ve kamu yatırımlarının desteği azaldı

Eren, 2023 ve sonraki yıllarda deprem bölgesindeki yeniden inşa faaliyetleri ile kamu kaynaklı altyapı yatırımlarının inşaat sektörünü güçlü biçimde desteklediğini belirtti.

Ancak 2026 itibarıyla bu katkının önceki dönemlere kıyasla daha sınırlı hale geldiğini kaydeden Eren, kamu kaynaklı yatırımlardaki yavaşlamanın özel sektör inşaat faaliyetlerindeki ivme kaybını telafi edemediğini söyledi.

Sektörde özellikle kamu yatırımlarındaki ödenek kısıtlamalarının yanı sıra finansmana erişimin zorlaşması ve yüksek maliyetlerin baskı oluşturmaya devam ettiği belirtildi.

Yüksek finansman maliyeti yatırımları frenledi

TMB Başkanı Eren’e göre inşaat sektöründeki büyümenin tersine dönmesinde sıkı finansman koşulları ve yüksek kredi maliyetleri belirleyici oldu.

Özel sektör yatırımlarında da temkinli bir seyir izlendiğini ifade eden Eren, sektörün yeni projelere yönelme kapasitesinin finansman koşulları ve maliyet baskısı nedeniyle zayıfladığını vurguladı.

İnşaat sektörünün 14 çeyrek boyunca büyümesinde etkili olan kamu yatırımları ve deprem bölgesindeki yeniden inşa faaliyetlerinin katkısının azalmasıyla birlikte, özel sektör tarafındaki yavaşlama daha belirgin hale geldi.

TMB’den yeniden büyüme için düzenleme çağrısı

Erdal Eren, sektörde devam eden sorunların çözülmesi halinde inşaat sektörünün yeniden pozitif büyüme sürecine dönebileceğini belirtti.

Eren, finansmana erişimin kolaylaştırılması, yüksek maliyet baskısının azaltılması ve kamu yatırımlarındaki ödenek kısıtlamalarının sektör üzerindeki etkilerinin giderilmesine yönelik düzenlemelerin, inşaat sektörünün yeniden büyümeye geçmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

İnşaat sektörünün yeniden pozitif büyümeye dönmesinin yalnızca müteahhitlik sektörü açısından değil, istihdam, sanayi, yapı malzemeleri, finans, gayrimenkul ve bağlı sektörler üzerinden Türkiye ekonomisinin genel büyümesine de katkı sağlayacağı değerlendiriliyor.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

GPPS: Konut piyasasının lokomotifi birinci el satışlardır!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek bunu kabul etmiş olursunuz.