Deprem kuşağında yer alan bir ülke olarak yaşadığımız acılardan bir türlü ders almayı bilmiyoruz. Doğa; kendine ait olanı mutlaka alır kuralını kulak arkası etmeye devam ediyoruz.
Bunun en güzel örneklerinden birisini Yalova Çınarcık’a bağlı Koru Belediyesi veriyor. Türkiye beşik gibi sallanırken belediye aldığı karar ile 1999 Depremi’nde denizin geri almasıyla meydan gelen faciayı unutmuşa benziyor. Zira tören alanı, yeşil alan ve park gibi sosyal donatı alanlarına yer açmak için 49 bin 100 metrekarelik düzenleme yapılmasını planlıyor.
Proje kapsamında deniz içi dolgu yapılan sahalarda dolgu seviyesi 8 m ila -2,0 metre arasında değişiyor. Mevcut deniz dolgusu ortalama 4 metrelik bir derinliğe sahip bulunuyor. Buna göre; mevcut dolgu 163.180 metreküp, planlanan dolgu ise kıyının düzenlenmesi amaçlı olarak 33.220 metreküp olarak hesaplanıyor. Bu durumda denize yapılan dolgu miktarı 196 bin 400 metreküpe ulaşıyor. Projenin maliyeti ise 200 bin TL olarak hesaplanıyor.
Hali hazırdaki dolgu alanı ve mendirek, 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi sonrasında dolgu çalışmaları ile oluşturularak 2012 yılında tamamlanmış ve bugünkü haliyle çevre düzenlemesi gerçekleştirilmiş. Mevcut dolgu alanı; tören alanı, yeşil alan, yürüyüş ve dinlenme alanı, düğün salonu, güneşlenme terası ve otopark kullanımlarını içeren rekreasyon alanı olarak kullanılıyor.
Koru Belediye Başkanlığı, 12 bin 262 metrekarelik alanda ikinci mendirek ve 15 bin 295 metrekarelik ilave dolgu gerçekleştirmeyi planlamasına rağmen bundan vazgeçmiş.
Proje alanı 1/25.000 Ölçekli Yalova Çevre Düzeni Planında kısmen “Mesire alanları” kısmen de “Günübirlik-Rekreasyon Alanları” lejantında kalıyor.
Emlaknews.com.tr
Yalova Koru’da denizin aldığı kıyıya yine dolgu yapılıyor