İstanbul 11°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a

Sarıyer Life Park’ta gastronomi köyü kuruluyor

Günümüzde turistler yeni yerler görmenin yanı sıra yeni lezzetler deneyimlemeyi de istiyorlar. Binlerce çeşit yemeğiyle Karadeniz’den Akdeniz’e Ege’den Güneydoğu Anadolu mutfağına kadar zengin bir yelpazeye sahip olan Türkiye, bu çeşitliliğini henüz yeterince turizme kazandıramadı.

Ancak son yıllarda gastronomi turizminde ciddi atılımlar yapılıyor. Bunlardan biri de Gastronomi Turizm Derneği tarafından kurulan Türkiye Gastronomi Köyü projesi. Yaklaşık 5 milyon dolarlık yatırım yapılması planlanan Türkiye Gastronomi Köyü projesi, Sarıyer’deki 100 dönüm arazi üzerinde konumlanan Life Park Bahçeköy’de hayat bulacak.

Anadolu mutfağını dünyaya tanıtmak ve seyahat acentelerinin tek bir noktadan satış yapma ihtiyacını karşılamak üzere geliştirilen proje ile turist başına ortalama 700 dolar seviyesinde olan harcamanın da yukarılara çekilmesi hedefleniyor. Gastronomi Turizmi Derneği Başkanı Gürkan Boztepe, 1 Mayıs 2020’de hayata geçmesini planladıkları Türkiye Gastronomi Köyü’nde Türk lezzetlerinin otantik gösterilerle yerli-yabancı turistlere sunulacağını söylüyor.

Boztepe, Türk mutfağı lezzetlerini bir arada sergilemek ve turistlerin beğenisine sunmak için bir buçuk yıldır proje üzerinde çalıştıklarını vurguluyor.

Güç birliği yaptılar

Projenin fikir babası olan Gürkan Boztepe, Orman Bakanlığı, Life Park, TÜRSAB. Turizm Bakanlığı ile entegrasyonlu hummalı bir çalışma içerisinde olduklarını söylüyor.

Gastronomi Köyü’nün amacı İstanbul’a gelen turistin tek bir noktadan yerel lezzetleri otantik gösterileriyle beraber tadıp deneyimleme imkanı sunması olacak. Türkiye’de 12 binden, İstanbul’da da 2 binden fazla seyahat acentesinin bulunduğunu aktaran Boztepe, proje ile bu seyahat acentelerinin ürün satışı destinasyonu ihtiyaçlarına da cevap vereceklerini vurguluyor.

Proje kapsamında çeşitli kentlerin mutfaklarından yemeklerin sergilendiği küçük bungolovlar kurulacak, buralar yatırımcılara kiralanıp hizmet vermeleri sağlanacak. Boztepe, Türkiye Gastronomi Köyü’ne girişin yaklaşık 50 TL gibi bir rakam olacağını, bu bedel ile bir seferlik yemek deneyimleme şansı sunulacağını diğer yemekleri tatmak için de ekstra ödeme yapılacağını söylüyor Boztepe.

Sarıyer’in nefis orman havası içinde hayat bulacak olan bu proje ile İstanbul’a gelen turistlerin keyifli bir ortamda zevkle Türk yemeklerini tadacaklarına da dikkat çekiyor.

TÜRSAB destekli 2018 yılında rekor kıran turizm sektörü bu yılın sonunda yeni rekor hedefliyor. Ancak turist sayısını artırmanın yanı sıra turizm gelirini de artırmaya yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bu konuda ciddi çalışmalar yürüten Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), Türkiye Gastronomi Köyü projesinin de paydaşı oldu.

Aslında çok avantajlıyız

Türkiye’nin Akdeniz Çanağı’nda deniz, kum ve güneş turizminde rekabet edilemeyecek kadar çok avantaja sahip bir ülke olduğunu hatırlatan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, Türk turizminin bu avantajların yanına yeni başarılar eklemek için yeni turizm dallarına yönelmesi gerektiğini söylüyor. Gelir düzeyi yüksek turiste ulaşabilmek için alt turizm dallarında da güç kazanmak gerektiğini belirten Bağlıkaya, şöyle devam ediyor:

^”Spor turizmi, golf turizmi, sağlık turizmi, gençlik turizmi, yayla turizmi… Sayabiliriz bir sürü. En önemlilerinden bir tanesi de gastronomi turizmi. Neden? Çünkü gastronomi alanında gerçekten dünyayla rekabet edebileceğimizi biz hepimiz biliyoruz. Biz turizmciler dünyanın her yerini geziyoruz. Her yerin mutfağını biliyoruz. Kendi lezzetlerimizi de biliyoruz. Rekabet derken ille birini yenmekten bahsetmiyorum. Çeşitlilik. Brezilya’ya gittiğinizde Brezilya mutfağını denemek istiyorsanız o tatları, Türkiye’ye geldiğinizde Türk mutfağını, İtalya’da İtalyan mutfağını denemek istersiniz. Dolayısıyla burada biz de en az onlar kadar yerimizi almalıyız.”

Türkiye’nin turizmin çeşitlendirilmesi için tüm sektör paydaşlarının emek vermesi gerektiğini söyleyen Bağlıkaya, “Turizm çeşitliliğimiz eksik. Bu, sezonu 12 aya yaymamızda ve kişi başı gelirin artırılmasında çok önemli bir unsur bu. Bundan yoksun olduğumuz zaman işte ortalama turist harcamalarımız 700 dolar civarında kalıyor” diye konuşuyor.

İstanbul turizmde büyüyor

Türkiye’nin dünyaya açılan yüzü olan İstanbul, turizmde sıkıntılı günleri geride bırakırken yeniden büyüme trendine girmiş durumda. İstanbul 2018 yılında 13 milyon 400 bin turistle Türkiye’de en fazla turist kabul eden kent haline geldi.

İstanbul’a gelen turistlerin dağılımına bakıldığında Alman turistler birinci sırada yerini alırken onu İranlı turistler izledi. 170’in üzerinde ülkeden turist kabul eden İstanbul’un 2020 yılında açılması planlanan Galataport ile birlikte daha fazla turist alması bekleniyor.

Türkiye Gastronomi Köyü’nün tanıtım toplantısına katılan İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, İstanbul’un turizm konusunda nicelik olarak geldiği noktadan memnun olduklarını belirterek, nitelik konusunda daha gidilecek çok mesafe olduğunu söylüyor.

Cruise turizminde İstanbul’un istediği noktaya ulaşamadığını anlatan Gültekin, buna karşın cruise turizminde umut verici gelişmelerin yaşandığını belirtiyor.

“2019’da 24 cruise gemisi gelecek”

Bu yıl 24 cruise gemisinin İstanbul’a geleceğini belirten Gültekin, gemilerin Sarayburnu Limanı’na yanaşacağını vurguluyor. Gültekin, cruise turizminin Galataport ile çok daha iyi noktalara geleceğini belirterek şunları söylüyor:

“Önümüzdeki yıl Galataport bitmiş olacak ve gelen cruise’leri kabul etmeye başlayacak. Şu an bana gelen bilgiye göre Galataport 50’nin üzerinde cruise bağlantısını sağlamış durumda. Bizim hedefimiz binli sayılar. Bu yüzden sektörle birlikte yeni cruise limanlarını da konuşuyoruz.”

Levent Gökmen Ekonomist

SİZİN İÇİN SEÇTİKLERİMİZ
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Sarıyer Life Park’ta gastronomi köyü kuruluyor

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez kullanıyoruz. Sitemizi kullanmaya devam ederek bunu kabul etmiş olursunuz.