Muğla’nın turizm trafiğinin en önemli merkezlerinden Dalaman Havalimanı, yeni bir otel yatırımına hazırlanıyor. Altan Otel İşletmeleri Tic. Ltd. Şti., havalimanının İç Hatlar (T1) Terminal Binası içerisinde 200 odalı ve 500 yatak kapasiteli Dalaman Havalimanı Terminal Oteli kurmak için harekete geçti.
Projenin yatırım bedeli 263 milyon 676 bin 907,50 TL olarak açıklandı. Toplam 8 bin 275 metrekare alan içerisinde gerçekleştirilecek proje, havalimanı bünyesinde otel olarak kullanılmak üzere daha önce inşa edilmiş alanın tadilat, renovasyon ve iç mekân düzenlemeleriyle yeniden işlevlendirilmesini kapsıyor.
Dalaman Havalimanı’nın İç Hatlar Terminali içerisinde planlanan tesis, bodrum, zemin ve üç normal kat olmak üzere toplam 5 katlı olarak tasarlanıyor. Otelde 200 odanın yanı sıra restoran, kafe, bar, spa, spor salonu, kuaför ve toplantı-seminer salonları gibi sosyal ve ticari alanlar bulunacak.
Tesis, klasik şehir otellerinden farklı olarak doğrudan havalimanı yolcularının ihtiyaçlarına göre işletilecek. Uçuş rötarları, aktarmalı uçuşlar, erken saatli seferler ve gece uçuşları nedeniyle konaklama ihtiyacı oluşan yolcular hedef müşteri grubunun başında yer alacak.
Odaların yalnızca klasik gecelik konaklama modeliyle değil, 3, 6 ve 9 saatlik kullanım ile “day-use” modeliyle de kiralanması planlanıyor. Resepsiyon, hızlı check-in/check-out ve büfe-restoran hizmetlerinin ise 24 saat esasına göre çalışması öngörülüyor.
Projenin ekonomik ömrü 49 yıl olarak hesaplanıyor. Düzenli bakım ve yenileme çalışmalarıyla tesisin kullanım süresinin uzatılması hedefleniyor.
Altan Otel İşletmeleri, oteli Dalaman Havalimanı’nın işletme hakkını elinde bulunduran YDA Havalimanı Yatırım ve İşletme A.Ş. ile imzalanan işletme sözleşmesi kapsamında işletecek.
Sözleşmeye göre işletme süresi 10 yıl olarak belirlenirken, yükümlülüklerin eksiksiz yerine getirilmesi halinde sürenin tarafların yazılı mutabakatıyla uzatılabilmesinin önü açık bırakılıyor.
İşletme bedeli ise KDV hariç 347 bin Euro olarak belirtiliyor. Proje dosyasında bu tutarın hesaplama tarihi itibarıyla KDV hariç 19 milyon 15 bin 600 TL, yüzde 20 KDV dahil ise 22 milyon 818 bin 720 TL karşılığı bulunuyor.
Projenin inşaat aşamasında yaklaşık 100 kişinin çalıştırılması planlanıyor. İnşaat çalışmalarının 6 ay, ayda 25 gün ve günde 8 saatlik çalışma düzeniyle tamamlanması öngörülüyor.
İşletme döneminde de yaklaşık 100 personelin görev yapması planlanırken, ilerleyen yıllarda istihdamın artırılabileceği belirtiliyor. Tesisin yılın 12 ayı hizmet verebilecek şekilde işletilmesi hedefleniyor.
Yatırımcılar açısından projenin en dikkat çekici noktalarından biri ise maliyet hesaplaması. Proje tanıtım dosyasında toplam yatırım bedeli 263,68 milyon TL olarak belirtilirken, 2026 yılı yapı yaklaşık birim maliyetleri üzerinden yapılan ayrı hesaplamada 8.275 metrekarelik kapalı alan için 362 milyon 858 bin 750 TL yapı maliyeti ortaya çıkıyor.
Bu hesap, 4 yıldızlı oteller için 2026 yılı yapı yaklaşık birim maliyeti olarak belirtilen 43.850 TL/m² üzerinden yapılıyor.
Dolayısıyla iki rakam arasında yaklaşık 99,18 milyon TL fark bulunuyor. Ancak burada önemli bir ayrım var: 362,86 milyon TL’lik tutar, tebliğdeki birim maliyet üzerinden hesaplanan yapı yaklaşık maliyeti; 263,68 milyon TL ise proje dosyasında verilen proje bedeli. Bu nedenle söz konusu rakamların aynı maliyet kalemini ifade edip etmediği yatırım değerlendirmesinde ayrıca dikkate alınmalı.
Projenin en güçlü yatırım argümanı ise lokasyonu. Dalaman Havalimanı’nın içerisinde konumlanacak tesis, Muğla’nın önemli turizm destinasyonlarına ulaşan yolcu trafiğinden doğrudan yararlanabilecek.
Tesis özellikle uçuş bekleyen yolcular, transit yolcular, uçuş saatleri nedeniyle havalimanında uzun süre geçirmek zorunda kalan misafirler ve kısa süreli konaklama ihtiyacı bulunan müşterilere odaklanacak.
Otelin teknolojik altyapısının uluslararası standartlara uygun şekilde kurulması planlanırken, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinden yangın güvenliğine, asansörlerden soğuk hava depolarına kadar sabit tesisat ve ekipmanların güncel teknolojilerle donatılması hedefleniyor.
Proje dosyasında tesisin 4 yıldızlı otel olarak hayata geçirilmesi planlanıyor. Toplam 8.275 metrekarelik alanda gerçekleştirilecek yatırımın 200 odalı kapasitesi, tesisi Dalaman Havalimanı içerisindeki önemli konaklama yatırımlarından biri haline getirecek.
Dalaman’ın yalnızca yaz sezonunda değil, yıl boyunca uçuş trafiğine sahip olması ise projenin klasik sezonluk otel yatırımlarından farklı bir gelir modeli oluşturmasına imkân sağlayabilir. Özellikle kısa süreli “day-use” konaklamalar ve gece uçuşları, tesisin oda gelirlerini çeşitlendirebilecek unsurlar arasında bulunuyor.
Emlaknews.com.tr
Kocaeli’ne 99 milyon TL’lik ROV Hotel geliyor!