Türkiye’nin Hazır Beton ve İnşaat sektörü, 12 Kasım 2025’te İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açan BETON 2025 Fuarı ve Zirvesi ile yılın en büyük uluslararası buluşmasına ev sahipliği yapıyor. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş. iş birliğiyle düzenlenen organizasyon, bu yıl 54 ülkeden gelecek alım heyetleriyle Türkiye’nin iç ve dış ticaret hacmine önemli bir katkı sağlamayı hedefliyor.
Fuarda; hazır beton, çimento, agrega, inşaat teknolojileri ve ekipmanları alanında faaliyet gösteren 100’ün üzerinde firma, 15.708 m² alanda ürünlerini sergiliyor. 15.000’in üzerinde profesyonel ziyaretçi, 3.000 yabancı sektör temsilcisi ve Orta Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa, Balkanlar, Rusya, Azerbaycan ve BDT ülkelerinden satın alma delegasyonları, fuar boyunca ikili iş görüşmeleri gerçekleştirecek.
Türkiye ekonomisinin lokomotifi konumundaki inşaat sektörü, bu yıl yine BETON 2025 Hazır Beton Fuarı ve Zirvesi ile gündeme taşınıyor. Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) tarafından, TG Expo Uluslararası Fuarcılık A.Ş. organizasyonuyla düzenlenen etkinlik, 12–15 Kasım 2025 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi 9, 10 ve 11 No’lu salonlarında kapılarını açtı.
BETON 2025 Hazır Beton Fuarı ve Zirvesi ile uluslararası iş bağlantılarında yeni bir döneme giriyor. Türkiye Hazır Beton Birliği’nin (THBB) verilerine göre Avrupa’nın en büyük beton üreticisi konumundaki Türkiye, fuar aracılığıyla 54 ülkeden gelecek alım heyetlerini yerli üreticilerle bir araya getirecek.
Orta Doğu, Körfez, Kuzey Afrika, Balkanlar, Avrupa, Rusya, Azerbaycan ve BDT ülkelerinden oluşturulan satın alma delegasyonlarının, fuar süresince planlanan B2B görüşmelerde Türk firmalarıyla doğrudan ticaret bağlantısı kurması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl fuarda 54 ülkeden profesyonel ziyaretçi yer alırken, bu yıl ticaret hacminin iki katına çıkması hedefleniyor.

THBB’nin 2024 Sektör Raporu’na göre Türkiye’de hazır beton üretimi bir önceki yıla göre %9,2 artarak 130 milyon metreküpe çıktı. Bu üretim hacmi, Avrupa Birliği ülkelerinin toplam üretiminin yarısına yaklaşıyor. Aynı yıl inşaat sektörü %9,3 büyürken, ülke ekonomisindeki büyüme %3,2 seviyesinde gerçekleşti. Raporda, 2023 depremleri sonrası hızlanan yeniden inşa ve kentsel dönüşüm süreçlerinin, beton talebini 2024 boyunca belirgin şekilde artırdığı belirtiliyor.
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), 37 yıldır ülkemizde güvenli, dayanıklı, çevreye duyarlı ve sürdürülebilir beton üretimini teşvik eden öncü bir sektör kuruluşu olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Birlik Başkanı Yavuz Işık, fuar açılışında yaptığı açıklamada sektörün önemini şu sözlerle vurguladı: “Hazır beton sektörü, 45 bini aşan istihdamı, 200 milyar liraya yaklaşan cirosu ve yıllık 130 milyon metreküplük üretimiyle Türkiye ekonomisinin görünmeyen gücüdür. Avrupa ülkelerinin toplam üretiminin yarısına yaklaştığımız bu noktada, BETON 2025, yalnızca bir fuar değil; bilgi, teknoloji ve sürdürülebilirlik vizyonunun buluştuğu stratejik bir platformdur.”
Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, yaptığı değerlendirmede sektörün önemine vurgu yaptı: “Türkiye, 2009’dan bu yana Avrupa’nın en büyük hazır beton üreticisi. Bu konum, yalnızca büyüklük değil; bilgi, teknoloji ve denetim altyapısının da bir sonucu. 2025 sonrası dönemde sektörümüz, düşük karbonlu üretim ve yeşil dönüşüm alanında yeniden yapılanmak zorunda. Bu süreçte BETON 2025, sektörün geleceğini planlayacağı bir zemin sunuyor.” dedi.
TG Expo Genel Müdürü Cem Şenel, bu yılki fuarın ticaret odaklı yapısının öne çıktığını belirtti: “BETON 2025 artık yalnızca bir sergi değil, bölgesel ticaret üssü. Geçtiğimiz yıl 54 ülkeden profesyonel satın almacı ağırladık. Bu yıl yürüttüğümüz VIP Hosted Buyer Programı ile 500 milyon doların üzerinde yeni iş bağlantısı hedefliyoruz. Özellikle Orta Doğu ve Afrika ülkelerinde devam eden konut ve altyapı projeleri, Türk üreticileri için büyük bir ihracat potansiyeli taşıyor.” dedi.

Bu görüşmelerle, hazır beton ekipmanlarından inşaat kimyasallarına, agrega teknolojilerinden iş makinelerine kadar geniş bir yelpazede doğrudan ticari anlaşmalar yapılması beklenirken, Cem Şenel şu bilgileri verdi: BETON 2025, Uluslararası bir iş birliği merkezine dönüşecek. Geçtiğimiz yıl 54 ülkeden profesyonel satın almacı ağırladık. Bu yıl yürüttüğümüz VIP Hosted Buyer Programı ile, Orta Doğu, Körfez, Kuzey Afrika, Avrupa, Azerbaycan, İran, Rusya ve BDT ülkelerinden seçilmiş alım heyetleri İstanbul’da sektörle buluşacak. Bu program sayesinde BETON 2025, Türk üreticileri için yeni ihracat kanalları ve stratejik iş birlikleri yaratacak güçlü bir ticaret platformuna dönüşüyor.”
Şenel, fuar kapsamında yapılacak ikili görüşmelerde 500 milyon doların üzerinde ticaret bağlantısı hedeflendiğini söyledi ve şu bilgileri verdi: Fuarın “Hosted Buyer” programı kapsamında, 9 ülkeden 200’ün üzerinde satın alma yöneticisi İstanbul’a geliyor. Bu heyetlerin başında Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Cezayir, Mısır, Romanya, Gürcistan, Kazakistan, Azerbaycan ve Rusya bulunuyor. Program, Türkiye’nin inşaat ekipmanları ihracatında %15 artış hedefiyle yürütülüyor.
Türkiye Hazır Beton Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Işık, fuarın açılışı öncesinde yaptığı değerlendirmede sektörün yapısal dönüşüm içinde olduğunu vurguladı: “Türkiye 2009’dan bu yana Avrupa’nın en büyük hazır beton üreticisi. Üretim artıyor, talep artıyor fakat sürdürülebilirlik ve düşük karbon baskısı nedeniyle sektör yeni yatırımlar yapmak zorunda. Deprem bölgesinde ve büyük şehirlerde önümüzdeki 10 yıl boyunca yüksek beton talebi devam edecek.”
Işık, hazır betonun yapı maliyetindeki payının %8 seviyesinde olduğunu, buna karşılık üretim maliyetlerinin döviz, çimento ve enerji fiyatlarına son derece duyarlı olduğunu hatırlattı.
BETON 2025 Zirvesi, bu yıl özellikle düşük karbonlu beton, yeşil çimento, döngüsel ekonomi, geri dönüşümlü agrega kullanımı ve dijital izleme sistemleri gibi başlıklarda yapılacak oturumlarla dikkat çekiyor. Fuarla eş zamanlı olarak düzenlenen BETON 2025 Zirvesi, bu yıl “Sürdürülebilir, İnovasyon Üretim, Düşük Karbon ve Dijital Dönüşüm” temasıyla yapılıyor. Zirvede, sıfır karbon hedefleri, geri dönüştürülmüş beton kullanımı, enerji verimliliği, yeşil bina uygulamaları ve afete dirençli şehirler başlıklarında 10’un üzerinde oturum gerçekleştirilecek.
Zirveye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı temsilcileri Türkiye Deprem Vakfı, Türkiye İMSAD ve Avrupa Hazır Beton Birliği’nden (ERMCO) temsilciler katılıyor. Bu yıl ayrıca “Sıfır Karbon Yolunda Betonun Geleceği” paneliyle, Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın Türkiye’deki etkileri tartışılacak konular arasında yer alıyor.
Avrupa’nın uygulamaya aldığı Sınırda Karbon Düzenleme Mekanizması (SKDM) ve Türkiye’nin 2025’te devreye giren ulusal emisyon ticaret sistemi, hazır beton ve çimento sektörünü doğrudan etkiliyor. Zirvede, bu geçiş sürecinin sektör maliyetlerine ve ihracat potansiyeline etkileri ele alınacak.

2024 yılında Türkiye’de:
• Hazır beton üretimi 130 milyon m³,
• Kişi başına düşen üretim 1,52 m³,
• Hazır betonun yapı maliyetine etkisi %8,
• Toplam üretim kapasitesi 422 milyon m³,
• İstihdam 45 bini,
• Tesis sayısı 2.200’ü aştı.
THBB’ye göre Türkiye, bu üretim hacmiyle Avrupa ülkeleri toplam üretiminin neredeyse yarısına eşdeğer beton üretmektedir. THBB Başkanı Yavuz Işık’ın ifadesiyle “Bu performans, afet dayanıklılığı ve yeşil dönüşüm vizyonuyla birleştiğinde Türkiye’yi sadece bölgesel değil, küresel bir oyuncu hâline getirmektedir.”
Katılımcı profili: Sadece beton değil, inşaatın tüm ekipman ekosistemi
Bu yıl fuara;
– Hazır beton ve agrega üreticileri,
– Beton santrali ve iş makinesi üreticileri,
– Transmikser ve pompa üreticileri,
– Kalıp/iskelet sistemleri,
– Kimyasal katkı üreticileri,
– Araç takip ve otomasyon üreticileri
başta olmak üzere 100’ün üzerinde şirket katılıyor.
Türkiye’nin özellikle transmikser, pompa, agrega kırma eleme tesisleri ve beton santrali üretiminde güçlü bir ihracat oyuncusu olması, fuarı bölge ülkeleri için satın alma merkezi hâline getiriyor. Bu yıl özellikle dijital izleme sistemleri (RFID, IoT) ve karbon ayak izi azaltıcı katkı teknolojileri ön planda olacak. Ayrıca, Türkiye’nin en büyük üç çimento markası – ÇİMSA, AKÇANSA ve ÇİMENTAŞ, Zirve’nin ana sponsorları arasında yer alıyor.
Pera ismiyle çizildi, Bronz Kule adıyla ön satışa çıktı