T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Balıkesir’in Bandırma ilçesi Çalışkanlar Mahallesi’nde bölgenin konut ve ticaret ihtiyacına yanıt verecek büyük bir projeye adım attı. Yaklaşık 1.271.779.499 TL yatırım bedeliyle hayata geçirilecek proje, modern bir yaşam alanı ile güçlü bir ekonomik hareketliliği aynı çatı altında topluyor.

Toplam 462 konut (+4 KD), 20 dükkân, 1 cami, altyapı ve çevre düzenlemelerinden oluşan proje; hem sosyal yapı hem de bölgesel kalkınma açısından Bandırma’nın önemli dönüşüm adımlarından biri olacak.
Çalışkanlar Mahallesi sınırlarında belirlenen 51.414,63 m² (5,14 ha) büyüklüğe sahip alanda geliştirilen proje, toplamda 58.358,49 m² inşaat alanına ulaşıyor.
Projede:
21 konut bloğuna ilaveten 1 cami, su deposu ve diğer müştemilatlar ile birlikte 27 blok planlanmış durumda.
Konut ve ticari birimlerin blok tipleri, inşaat alanları, otopark sayıları ve zemin kazı tabloları teknik dosyada sunulurken, mimari kurgunun mahallenin yeni merkezini oluşturacak şekilde planlandığı belirtiliyor.
TOKİ’nin proje analizine göre:
İnşaat aşamasında 120 personel,
İşletme ve site yönetim aşamasında 16 personel istihdam edilecek.
Proje tamamlandığında dairelerde ortalama 4 kişi yaşayacağı öngörüsüyle yaklaşık 1.848 – 1.864 kişinin yeni yaşam alanı oluşacak. Bu durum, hem yerel ekonomiye kalıcı bir hareketlilik hem de ticaret alanları sayesinde yeni iş olanakları yaratacak.
Projede inşaat süresi 36 ay olarak planlanıyor. Zemin kazısı ve hafriyat işlemleri için 18 ay ayrıldı. TOKİ’nin standartlarına uygun şekilde etap etap ilerleyecek proje, modern peyzaj alanları, güvenli yaşam bölgeleri, sosyal donatılar ve yaya öncelikli çevre düzeni ile toplumsal yaşamı güçlendirmeyi hedefliyor.
Çalışkanlar Mahallesi’nde ortaya çıkacak bu yeni konut bölgesi, Bandırma’nın hem nüfus yapısına hem de kentsel gelişim vizyonuna uzun vadeli katkı sağlayacak. Aynı zamanda uygun maliyetli konut arayanlar ve bölgenin gelecek potansiyelini değerlendirmek isteyen yatırımcılar için dikkat çekici bir fırsat oluşturacak.
Bandırma Belediye Meclisi’nin aralık ayı toplantısında yapılan açıklamalara göre Çalışkanlar Mahallesi sınırları içinde kalıp, tarım arazisi konumunda bulunan bölgede, 1/100 binlik plan imar değişikliği yapılacak. Çalışkanlar Mahallesi’nde, Hazine arazisinde, 191 ada, 13 ve 14 katlı parseller üzerinde, 116.914 metre kareyi kapsayan bölgede kurulacak toplu konutlar, yaklaşık 2000 kişiye hitap edecek. TOKİ’nin toplu konut ihalesi 17 Aralık 2025’te, Ankara’da yapılacak.
Bu konutlardan öncelikle geçmişten gelen hak sahibi olan 388 kişi yararlanacak.
Bandırma’ya ilk etapta 462 konut kazandırılacak, ardından ikinci etapta 342 konut daha, konut sayısı 750 olacak.
TOKİ’nin konutlarından yaşlı kalacak, kiraya veremeyecek ve 10 yıl süreyle satamayacaklar.
Emlaknews.com.tr
İzmir Çiğli Güzeltepe’ye 4,58 milyar TL’lik kentsel dönüşüm yapılacak