Gayrimenkul sektöründe son yıllarda artan spekülatif fiyat hareketleri ve ilan sitelerinde görülen fahiş rakamlar, vatandaşın konut alım sürecinde mağduriyet yaşamasına neden oluyordu. Bu duruma son vermek için hükümetten önemli bir adım geldi. Ticaret Bakanlığı’nın ilan sitelerini ve emlak ofislerini mercek altına almasının ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da alım-satım işlemlerinde fiyat şeffaflığı sağlayacak yeni bir sistemi hayata geçirmeye hazırlanıyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün 178. kuruluş yıl dönümünde konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Değer Bilgi Merkezi” projesini duyurdu. Bu merkez sayesinde Türkiye genelinde taşınmazların gerçek piyasa değeri anlık olarak takip edilebilecek. Kurum, vatandaşın yapacağı yatırımlarda doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak amacıyla çalışmalara hız verdiklerini belirterek, “Artık vatandaşımız, bir taşınmazın değerini sokak, mahalle ve ilçe düzeyinde görebilecek. Satın almayı düşündüğü mülkün, benzer özelliklere sahip taşınmazlarla kıyaslamasını yapabilecek” dedi.
Bakan Kurum’un verdiği bilgilere göre, Değer Bilgi Merkezi, yapay zekâ destekli analizler ile çalışacak. Bu sistem sayesinde, konut arz ve talebi mahalle bazında analiz edilecek; yatırımcılar konutun maliyeti, beklenen getiri oranı ve tahmini satış fiyatı gibi pek çok detaya kolaylıkla ulaşabilecek. Böylece piyasadaki manipülatif fiyatlandırmaların önüne geçilerek daha adil bir alım-satım ortamı oluşturulacak.
Projenin ilk uygulaması, Türkiye’nin en büyük ve en yoğun gayrimenkul piyasasına sahip şehri olan İstanbul’da gerçekleştirilecek. Bakan Kurum, “İstanbul’un riskli bölgelerindeki yapı durumunu dijital ortamdan anlık olarak takip edeceğiz. 2026 yılının ilk çeyreğine kadar İstanbul’da bu dijital altyapıyı tamamlamayı hedefliyoruz. 2027 yılının ortasına kadar ise tüm Türkiye’yi kapsayan yapıyı tamamlamış olacağız” açıklamasında bulundu.
Bakan Kurum’un açıklamaları yalnızca Değer Bilgi Merkezi ile sınırlı kalmadı. 2B statüsündeki arazilerle ilgili beklenen müjdeyi de verdi. Kurum, “Tapu teşkilatımızla birlikte, kayıt altına alınmamış tek bir metrekare 2B alanı bırakmayacağız. Orman vasfını yitirmiş tüm alanlarda tespitleri bu yıl sonuna kadar tamamlayacağız” dedi.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Hakan Gedikli ise, gayrimenkul piyasasındaki arz sorununa yönelik yeni bir çalışmayı duyurdu. Gedikli, “81 ilde tescil dışı kalan alanların kayıt altına alınması için kapsamlı bir proje başlattık. Bu çalışma sonucunda oluşacak yeni arsa arzı, piyasalardaki fiyat dengesizliğine olumlu katkı sağlayacak” dedi.
Ayrıca Gedikli, tapuda dijitalleşme hamlelerinin de devam ettiğini belirterek, yıl sonuna kadar tapu ve kadastro işlemlerinin %80’inin dijital ortamda tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı.
Yeni sistemin hem yatırımcıyı hem de ilk kez konut alacak vatandaşı koruyacağını vurgulayan Bakan Kurum, “Vatandaşımızın tüm yatırım kararlarını en doğru ve şeffaf şekilde vermesini sağlayacak; hem zamandan hem de maddi açıdan kazanmasına imkân tanıyacağız” diyerek konuşmasını tamamladı.
Fiyat şeffaflığını esas alan bu dijital dönüşüm sayesinde, Türkiye gayrimenkul piyasasında yeni bir döneme hazırlanıyor. Uzmanlara göre bu adımlar, konut piyasasında güveni artıracak ve istikrarlı bir yapı oluşmasına katkı sağlayacak.
patronlardunyasi.com
Türk yatırımcı yurt dışı alımında rekora gidiyor